Mannen vechten, vrouwen hechten

Wanneer je in een relatie niet de gewenste steun, nabijheid en intimiteit ervaart, dan wil je graag weten hoe dat komt. Want dan kun je er misschien iets aan doen.

Een oorzaak die ik vaak tegenkom is het verschil in de typisch mannelijke en de typisch vrouwelijke wijze van problemen oplossen. En het begrip aan respect voor beide.

Kort door de bocht: mannen willen vechten, vrouwen willen hechten.

De man vermant zich en gaat het probleem te lijf. Vaak alleen. Terwijl de vrouw verbinding zoekt en zich ‘hechter’ wil voelen.

De man wil dat de vrouw meer vecht voor de relatie. Terwijl de vrouw wil dat de man zich meer hecht in de relatie. Die uiteenlopende stijlen leiden gemakkelijk tot frustratie, conflict en vereenzaming.

Mannelijk en vrouwelijk

Het is natuurlijk niet zo dat alle mannen altijd willen vechten. En alle vrouwen altijd willen hechten. Ik zie het meer als mannelijke en vrouwelijke energie en voorkeursstijlen.

Toch zie je vaak dat biologische mannen meer mannelijke energie hebben. En meer geneigd zijn tot vechten. En biologische vrouwen een meer vrouwelijke energie. En liever willen hechten.

Hoe zijn die verschillen ontstaan?

Ik kan me voorstellen dat dit een erfenis is uit een ver verleden. De vroege mens leefde in een gevaarlijke omgeving. De vroege vrouw was kwetsbaar, vooral wanneer ze zwanger was. Ze zocht dus bij voorkeur een sterke man die haar kon beschermen.

Zo kregen de sterke mannelijke genen een voorkeur boven de gevoelige. En omgekeerd: de gevoelige vrouwelijke genen, die goed in staat waren om een sterke man te binden, kregen de voorkeur boven de sterke vrouwelijke genen.

Die evolutionaire erfenis dragen we met ons mee. Het lichaam van een man is gemiddeld nog altijd sterker en minder gevoelig dan het lichaam van een vrouw. En ook in onze culturele normen en waarden zitten de verschillen stereotype verankerd. Mannen worden dus biologisch en cultureel geprogrammeerd om te vechten, vrouwen om te hechten.

Vechten is uit, hechten is in

Als jager, als boer, en ook als fabrieksarbeider ben je om te overleven beter af met mannelijke kracht dan met vrouwelijke sensitiviteit.

Maar in onze moderne dienstensamenleving heb je daar weinig aan. Je moet relaties opbouwen, mensen aan je binden, en onderhandelen. Daar is de vrouwelijke energie duidelijk in het voordeel. Je ziet dan ook dat mannelijke energie steeds minder gewaardeerd wordt. Vechten is uit; hechten is in. Ook in relaties.

Beter leren vechten

Zelf geloof ik niet direct dat mannen moeten stoppen met vechten.

Natuurlijk ontmoet ik in mijn praktijk mannen die moeite hebben met hechten en in verbinding zijn. Die zich best eens wat meer mogen verdiepen in hun gevoelsleven. En het gevoelsleven van hun vrouw/partner.

Maar ik ontmoet ook veel mannen die te weinig vechten. En dan bedoel ik niet ‘blind erop los beuken’. Nee, vechten is een kunst met heel veel gradaties. Je hebt beginnende vechters. En gevorderde vechters. En daar zit een wereld van verschil tussen.

Een aantal kenmerken van gevorderde vechters:

 • Ze zijn alert en aanwezig.
 • Ze kunnen pijnlijke emoties reguleren en laten zich niet door die emoties leiden.
 • Ze respecteren grenzen, van zichzelf en van anderen.
 • Ze kunnen omgaan met en herstellen van verlies.
 • Ze kunnen tegen een stootje en laten zich niet uit het veld slaan.
 • Ze zijn realistisch.
 • Ze presteren goed onder druk en laten zich niet gek maken.
 • Ze voelen hun tegenstander aan. En stemmen hun acties af op de houding en energie van hun opponent.

Dat zijn zo maar een paar vaardigheden die je goed kunt gebruiken in relaties. En ook in je gevecht met een ernstige ziekte of naderend overlijden. En helaas, mannen worden in de regel niet meer in deze kunst onderwezen … Terwijl die vaak dichter bij hun essentie staat dan het meer vrouwelijke ‘praten over wat je voelt’.

Stel dat jij je als typische man een weg vecht door je relatie …. Dan ga ik je niet vertellen dat je daarmee moet stoppen. Ik zal je wel uitnodigen om beter te leren vechten. En een gevorderd vechter te worden.

Dat past beter bij je essentie. Je hoeft je man-zijn niet te verloochenen. En bijkomend voordeel: het vergroot de polariteit en daarmee de wederzijdse aantrekkingskracht in je relatie.

Zelfreflectie

Denk terug aan een conflict dat je onlangs hebt gehad. Beantwoord het volgende:

 • In hoeverre was ik alert en aanwezig? Wat had ik kunnen doen om mijn alertheid te vergroten?
 • In hoeverre was ik (emotioneel) in balans? Wat had ik kunnen doen om mijn balans te vergroten?
 • In hoeverre voelde ik het gedrag van de ander aan? In hoeverre kon ik op zijn of haar gedrag anticiperen? Wat had ik kunnen doen om het gedrag van de ander beter aan te voelen?

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.